A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пісочинська селищна рада
Харківська область

25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

Дата: 25.11.2019 10:00
Кількість переглядів: 2840

Жінки по всьому світу стають жертвами згвалтувань та зазнають побутового насилля, до того ж, масштаби та істинна природа його нерідко приховані. Насилля – це не міф, а реальна проблема, від якої навіть сьогодні, у XXI сторіччі, потерпають жінки. Щороку близько 10000 українських жінок гине від домашнього насильства. У всьому світі від нього потерпає більше, ніж від пограбувань та в автомобільних катастрофах, разом узятих. Символом проти всіх форм насильства над жінками є біла стрічка.

15 листопада 2001 року в нашій країні був прийнятий Закон «Про попередження насильства в сім’ї». 07 листопада 2011 року від імені України була підписана Конвенція Ради Європи про попередження та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством.

Але, на жаль, наші жінки досі потерпають від насильства вдома. Причому половина з постраждалих – від психологічного, майже 40% – від фізичного. Признатися у цьому своїм знайомим чи правоохоронцями вони готові не завжди, а допомоги потребують якнайшвидше.

Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», насильством є будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, або шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю.

У законі виділяють таки види насилля:

1. Фізичне - умисне нанесення одним членом сім'ї іншому члену сім'ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров'я, нанесення шкоди його честі і гідності.

2. Сексуальне - протиправне посягання одного члена сім'ї на статеву недоторканість іншого члена сім'ї, а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітнього члена сім'ї.

3. Психологічне - пов'язане з дією одного члена сім'ї на психіку іншого члена сім'ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може наноситися або завдається шкода психічному здоров'ю.

4. Економічне - умисне позбавлення одним членом сім'ї іншого члена сім'ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров'я.

В Україні йде інтенсивна боротьба за гендерну рівність. У країні працюють центри допомоги жертвам домашнього насильства, проте, варто нагадати, що допомагають тим, хто просить про допомогу!

Саме для цього в Україні діє безкоштовна телефонна «гаряча лінія» з протидії проявам насильства: 0-800-500-335 або 386 (короткий номер з мобільного).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь