A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пісочинська селищна рада
Харківська область

Щасливого Різдва!

Дата: 06.01.2020 08:18
Кількість переглядів: 409

Фото без опису

Наближається одне з найважливіших релігійних свят – Різдво Христове, яке православні  відзначають за юліанським календарем 7 січня.

Наші предки в цей день ставили в куток перший символ зимових свят – дідух (сніп з колосків жита або пшениці, зібраних наприкінці жнив). Зерно з дідуха зберігали до весни, а потім додавали до посівного задля забезпечення багатого врожаю.

Головною різдвяною традицією є Свята вечеря 6 січня, яка складається з 12 пісних страв (за кількістю апостолів). На столі обов’язково повинна бути кутя. Також зазвичай готують пісний борщ з пампушками, вареники, голубці, пироги, смажену рибу, овочеві салати, гриби і соління, узвар із сухофруктів. Дорослі не їдять до сходу першої вечірньої зорі - Віфлеємської зірки, яка символізує появу на світ Ісуса.

У Святий вечір за столом  збирається вся родина. Трапеза починається з молитви «Отче наш»  і запалювання свічки в пам’ять про душі предків.

У ніч на 7 січня і вранці традиційно у всіх храмах відправляються святкові Різдвяні Літургії. Після їх закінчення родина знову збирається на святковий обід, який вже не є пісним.  Члени сім’ї вітають один одного словами: «Христос рождається! Славімо його!»

Невід’ємним атрибутом святкування Різдва в Україні є колядки, в яких прославляється новонароджений Ісус Христос. Крім пісень, колядники також можуть показувати жартівливі сценки. Часто  вони носять з собою велику закріплену на палці зірку, яка символізує Віфлеємську.

Заходячи на подвір’я або в будинок, молодь чи дітвора просять дозволу заколядувати. Колядників прийнято обдаровувати грішми та солодощами.

Давнім звичаєм є і виступи з вертепом - пересувним ляльковим театром,  а також живий вертеп, в якому ролі різних персонажів виконують живі люди.

Шановні мешканці Пісочинської громади! Вітаємо Вас з Різдвом Христовим! Нехай світло цього великого свята сьогодні осяює душі та наповнює їх щирою вірою, благодаттю, спокоєм і гармонією. Нехай разом зі святом у наші будинки прийдуть любов і радість, щедрість і удача, добробут та щастя, а в нашій країні запанує мир!  

Щасливого Різдва!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь