Пісочинська селищна рада
Харківська область

Вітаємо зі святами! Свято Маланки – Щедрий Вечір, і Василя – старий Новий рік.

Дата: 13.01.2020 06:34
Кількість переглядів: 472

Фото без опису

В ніч із 13-го на 14-те січня за юліанським календарем ми святкуємо старий Новий рік. Напередодні цього свята, за давньою народною традицією, з обрядами, забавами, скоромною їжею (піст вже минув) справляють Щедрий Вечір. Споконвіку у цей день було прийнято накривати пишний і щедрий стіл, від сюди й пішла інша назва свята – Щедрий вечір. Вважається, що чим багатшим буде стіл, тим більше благ господар отримає в наступному році.
Найголовніша страва на столі - кутя. Дуже добре, якщо на вашому столі буде засмажене порося. Воно символізує родючість і багатство весь рік. Адже Святого Василя, пам`ять якого ми вшановуємо 14 січня, здавна вважають покровителем свинини. Трапеза у цей вечір повинна бути щедрою, присмаченою м'ясом, салом, варениками та млинцями. За столом обов'язково збирається ваша сім'я, після чого прийнято ходити в гості, вітати щедрівками зі святом. Ввечері 13 січня щедрують дівчата. Вони вітають усіх з наступаючим святом і бажають багатства, здоров'я і благополуччя.
Існує повір'я залагоджувати всі конфлікти на Меланки і Василя. У ці дні примирення потрібно просити вибачення у всіх, кого ви образили. Не можна відмовляти людині в прощенні, якою б глибокою ваша образа не була, інакше невдачі будуть переслідувати вас весь рік.
В ніч на старий Новий рік традиційно ходили гурти ряджених – молодіжні ватаги. Вони показували виставу, вітаючи зі святом та бажаючи достатку.
Багато незаміжніх дівчат із нетерпінням чекають цю ніч, щоб почати Святочні ворожіння, побачити судженого, дізнатися, що ж їх чекає в майбутньому.
Щедрий Вечір змінює Новий рік - Василь. Вважається, що вранці 14 січня першим на поріг будинку обов'язково повинен ступити чоловік. У такому випадку весь рік вас супроводжуватиме удача, везіння, достаток і щастя. Хлопчики (без дівчаток) з рукавицями, наповненими зерном, засівають спочатку в своїй хаті, потім ідуть до хрещених батьків, сусідів і родичів. При цьому треба обов’язково побажати: «Сійся, родися, жито, пшениця, всяка пашниця, на щастя, на здоров’я, на Новий рік, щоб уродило краще, ніж торік! Коноплі – під стелю, льон – по коліна, щоб вам, хрещеним, голова не боліла! Будьте здорові з Новим роком та Василем! Дай, Боже!». Щедрування – народний звичай, тому всі щедрівки радісні, оптимістичні, в них бажають щастя, здоров’я, багатства, успіхів кожному члену сім’ї.
Шановні мешканці! Від щирого серця бажаємо Вам у Новому році здійснення всіх заповітних мрій! Нехай у Ваших родинах завжди пануватимуть любов и злагода, взаєморозуміння та добробут, а життя дарує тільки приємності та щастя! Зі святами!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь