A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пісочинська селищна рада
Харківська область

Вітаємо зі святами! Свято Маланки – Щедрий Вечір, і Василя – старий Новий рік.

Дата: 13.01.2020 06:34
Кількість переглядів: 440

Фото без опису

В ніч із 13-го на 14-те січня за юліанським календарем ми святкуємо старий Новий рік. Напередодні цього свята, за давньою народною традицією, з обрядами, забавами, скоромною їжею (піст вже минув) справляють Щедрий Вечір. Споконвіку у цей день було прийнято накривати пишний і щедрий стіл, від сюди й пішла інша назва свята – Щедрий вечір. Вважається, що чим багатшим буде стіл, тим більше благ господар отримає в наступному році.
Найголовніша страва на столі - кутя. Дуже добре, якщо на вашому столі буде засмажене порося. Воно символізує родючість і багатство весь рік. Адже Святого Василя, пам`ять якого ми вшановуємо 14 січня, здавна вважають покровителем свинини. Трапеза у цей вечір повинна бути щедрою, присмаченою м'ясом, салом, варениками та млинцями. За столом обов'язково збирається ваша сім'я, після чого прийнято ходити в гості, вітати щедрівками зі святом. Ввечері 13 січня щедрують дівчата. Вони вітають усіх з наступаючим святом і бажають багатства, здоров'я і благополуччя.
Існує повір'я залагоджувати всі конфлікти на Меланки і Василя. У ці дні примирення потрібно просити вибачення у всіх, кого ви образили. Не можна відмовляти людині в прощенні, якою б глибокою ваша образа не була, інакше невдачі будуть переслідувати вас весь рік.
В ніч на старий Новий рік традиційно ходили гурти ряджених – молодіжні ватаги. Вони показували виставу, вітаючи зі святом та бажаючи достатку.
Багато незаміжніх дівчат із нетерпінням чекають цю ніч, щоб почати Святочні ворожіння, побачити судженого, дізнатися, що ж їх чекає в майбутньому.
Щедрий Вечір змінює Новий рік - Василь. Вважається, що вранці 14 січня першим на поріг будинку обов'язково повинен ступити чоловік. У такому випадку весь рік вас супроводжуватиме удача, везіння, достаток і щастя. Хлопчики (без дівчаток) з рукавицями, наповненими зерном, засівають спочатку в своїй хаті, потім ідуть до хрещених батьків, сусідів і родичів. При цьому треба обов’язково побажати: «Сійся, родися, жито, пшениця, всяка пашниця, на щастя, на здоров’я, на Новий рік, щоб уродило краще, ніж торік! Коноплі – під стелю, льон – по коліна, щоб вам, хрещеним, голова не боліла! Будьте здорові з Новим роком та Василем! Дай, Боже!». Щедрування – народний звичай, тому всі щедрівки радісні, оптимістичні, в них бажають щастя, здоров’я, багатства, успіхів кожному члену сім’ї.
Шановні мешканці! Від щирого серця бажаємо Вам у Новому році здійснення всіх заповітних мрій! Нехай у Ваших родинах завжди пануватимуть любов и злагода, взаєморозуміння та добробут, а життя дарує тільки приємності та щастя! Зі святами!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь