A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пісочинська селищна рада
Харківська область

Обережно – тонка крига!

Дата: 17.01.2020 09:09
Кількість переглядів: 862

Незважаючи на неодноразові попередження,  деякі мешканці продовжують нехтувати правилами безпеки, ризикуючи  своїм здоров'ям та життям! В зв’язку з підвищенням  температури повітря Пісочинська селищна рада вкотре звертається до мешканців громади щодо небезпечності виходу на льодові покриття водойм та виконання основних правил  поведінки на льоду.

Особливо звертаємо увагу батьків на необхідність проведення бесіди зі своїми дітьми щодо заборони виходу на кригу. Також необхідно уважно стежити де знаходяться діти, особливо у вільний час, після закінчення занять у школі.

Нагадуємо основні правила безпечного знаходження на льоду.

- При виходи на кригу  знайдіть стежку або сліди на льоду, якщо їх немає, позначте з берега маршрут свого руху. Подивіться заздалегідь, чи немає підозрілих місць: лід може бути неміцним біля стоку води. Тонкий або крихкий лід поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості в мерзли у лід. Обминайте ділянки, покриті товстим прошарком снігу – під снігом лід завжди тонший.

- Обережно спускайтеся з берегів, лід може нещільно з’єднуватись із сушею, можливі тріщини.

- Візьміть з собою палицю для того, щоб перевірити міцність льоду. Якщо після першого удару палицею на ньому з’являється вода, лід пробивається, негайно повертайтеся на те місце, звідки прийшли, перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від льоду.

- Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Якщо лід почав тріщати та з’явилися характерні тріщини – негайно повертайтеся. Не біжіть, а відходьте повільно.

- Щоб виміряти товщину льоду пробийте ополонки по різні боки переправи ( рекомендується відстань між ними 5м). Також  треба мати на увазі, що лід складається з двох шарів верхнього (каламутного) і нижнього (прозорого і міцного). Виміряти точну товщину можна лише знявши спочатку верхній прошарок неміцного льоду.

Безпечним вважається лід:

– для одного пішохода – зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 см;

– масова піша переправа може бути організована при товщині льоду не менше 15см;

Якщо ви провалились на льоду:

- Широко розкиньте руки по краях льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою.

- Намагайтеся не обламувати крайки льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне – пристосувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.

- Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітись, будьте обережні до самого берега, а там, не зупиняйтеся, поки не опинитесь в теплі.

- Температура тіла в холодній воді буде швидко падати, тому намагайтеся це зробити якомога швидше.

Надання допомоги якщо на льоду провалилась інша людина:

- Негайно крикніть, що йдете на допомогу.

- Наближайтеся до ополонки лише повзком, широко розкинувши руки. Буде краще, якщо ви можете підкласти під себе лижі, дошку, фанеру – збільшуючи площу опори – і повзти на них, до самого краю підповзати не можна, інакше у воді опиняться двоє. Паски або шарфи, будь-яка дошка або жердина, санки, лижі зможуть врятувати людину, кидати, зв’язані паски або шарфи треба за 3-4м.

- Якщо ви не один, тоді взявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому. Діяти в цей час треба швидко і рішуче: потерпілий швидко заклякає у холодній воді, мокрий одяг тягне його вниз.

- Подавши постраждалому підручний засіб рятування, треба витягти його на лід і повзком вибиратися з небезпечної зони. Потім його слід захистити від вітру, швидко доставити у тепле місце, розтерти, переодягти у сухе і напоїти чаєм.

Рибалкам слід пам’ятати:

- Взимку ловити рибу поодинці ризиковано. Краще зібрати групу з кількох людей, попередити рідних про свої наміри та на водоймі влаштувати лунки на безпечній відстані одна від одної.

- Якщо група осіб пересувається по льоду, їм слід рухатись ланцюгом, інтервал повинен бути не менше 5 м.

- Рибалці обов’язково треба мати при собі міцну мотузку завдовжки 15-20 метрів із петлею на одному кінці та півкілограмовим вантажем на іншому, два цвяхи або ніж – усе це допоможе вибратися на лід, якщо раптом людина провалиться у воду.

Протягом останніх років ситуація із загибеллю людей на водних об’єктах у зимовий час залишається невтішною. На превеликий жаль, щороку на льоду гине чимало людей, насамперед рибалок, дорослих та дітей. Саме тому просимо вас бути обережними та не виходити на лід без нагальної потреби, особливо у період потепління.

Бережіть своє життя та здоров’я! В разі нещасного випадку негайно телефонуйте за номером «101».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь