A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пісочинська селищна рада
Харківська область

Увага! Аскаридоз!

Дата: 16.05.2020 15:42
Кількість переглядів: 429

Фото без опису

Протягом 2019 року в Україні 31 373 людини захворіли на аскаридоз. Зокрема, 12 876 випадків зафіксували у жителів сільської місцевості, а 21 633 — у дітей.

Аскаридоз ще називають антропонозним, чи пероральним геогельмінтозом. На ранній стадії захворювання виникають алергічні синдроми та ураження органів дихання, а на пізній (кишковій) — ураження травного тракту. Збудником цієї хвороби є аскарида людська — гельмінт роду Ascaris. Самиця аскариди щодоби відкладає понад 200 000 запліднених і незапліднених яєць. Ці гельмінти локалізуються у нижньому відділі тонкої кишки людини, де живуть 12–15 місяців, а після загибелі виводяться назовні разом із калом. Зрілі аскариди чутливі до кисню, який діє на них згубно. Після потрапляння у навколишнє середовище вони гинуть. Яйця гельмінтів швидко гинуть під час високих температур. У місцевостях із помірним кліматом яйця аскарид зберігаються у ґрунті до 7-10 років.

Аскаридоз діагностують майже по всій земній кулі. Механізм зараження — фекально-оральний. Джерелом інвазії є хвора людина. Фактори передавання:  овочі, ягоди і фрукти, забруднені дозрілими яйцями аскарид; некип’ячена вода.
Частіше хворіють люди, робота яких пов’язана із землеробством. Інкубаційний період у середньому триває 6 днів. Прояви аскаридозу залежать від локалізації паразита. У перебігу аскаридозу виділяють дві фази — ранню (міграційну) і пізню (кишкову). Міграційна стадія відбувається непомітно. Інколи початок аскаридозу супроводжує нездужання, з’являється кашель — сухий або з незначною кількістю слизової мокроти, рідше слизисто-гнійної. Мокрота інколи набуває помаранчевого забарвлення і має невеликі домішки крові. Температура тіла під час аскаридозу нормальна або субфебрильна, до 38 °С. Характерні зміни на шкірі: кропивниця, дрібні бульбашки із прозорим вмістом на кистях і стопах.

Ретельно мийте руки з милом після:

- роботи на городі;
- ігор на землі.

З огляду на живучість яєць аскариди в ґрунті та інтенсивне забруднення ними довкілля, ефективною профілактикою може бути:

- заборона удобрювати городи незнезараженими фекаліями;
- утримання туалетів у належному санітарно-гігієнічному стані;
- надійне знезаражування нечистот і стічних вод;
- санітарно-просвітницька робота серед населення.

Велике значення має миття і термічна обробка ягід, овочів, зелені й фруктів, які вживають у сирому вигляді. Перед термічною обробкою треба добре промити рослини чистою холодною водою, а потім опустити в друшляку на 2-3 секунди в гарячу воду (70–76 °С). Після цього слід одразу промити їх холодною водою.

Профілактика захворювання полягає у попередженні фекального забруднення середовища, особливо ґрунту, городів, ягідників. У випадку підозр на аскаридоз важливо вчасно звертатися до лікаря.

https://www.facebook.com/phc.org.ua/posts/1901620193296033


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь