Пісочинська селищна рада
Харківська область

Інформація за результатами лабораторних досліджень стосовно загибелі водних біоресурсів на р. Уди (смт Пісочин)

Дата: 27.05.2020 15:02
Кількість переглядів: 863

Фото без опису

Управлінням Державного агентства рибного господарства у Харківській області від лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Регіонального офісу водних ресурсів у Харківській області отримано протокол випробувань поверхневих вод № 047, які проводились на р. Уди (смт Пісочин) в місці загибелі водних біоресурсів.

За результатами аналізу відібраних проб води з р. Уди встановлено перевищення ГДК за такими показниками: сульфати - в 1,7 рази  (ГДК – 100 мг/дм3, проба - 168,34 мг/дм3), залізо загальне - в 2,1 рази (ГДК 0,1 мг/дм3, проба - 0,21 мг/дм3).

За інформацією начальника лабораторії моніторингу вод та ґрунтів, кисень у воді на час обстеження знаходився в межах норми.

 

Коротка інформація за показниками.

Сульфати. Вміст сульфатів у поверхневих водах зумовлений процесами вивітрювання гірських порід, розчинення сірковмісних мінералів, окиснення сульфідів і сірки, відмирання водних організмів, окиснення речовин рослинного та тваринного походження, з підземним стоком, скидами шахтних вод, стічних вод галузей промисловості, житлово-комунального та сільського господарства. Вміст сульфатів визначає некарбонатну жорсткість води. Концентрація сульфатів піддається сезонним коливанням, так як вплив на їх вміст у воді мають окисно-відновні процеси, біологічна обстановка у водному об’єкті та господарська діяльність людини.

Залізо загальне. Сполуки заліза потрапляють у поверхневі води з підземним стоком, зі стічними водами галузей промисловості та сільського господарства, зливовими водами, поверхневим стоком, стічними водами з сільськогосподарських угідь. Концентрація заліза загального у воді залежить від гідрологічних умов басейну річки, процесів хімічного вивітрювання гірських порід. Залізо надає воді буруватого забарвлення.

Враховуючи наближеність р. Уди до населених пунктів, перевищення ГДК, по вказаним показникам, за певних причин цілком можливе, але визначена лабораторна  концентрація вищезазначених речовин не могла вплинути на загибель водних біоресурсів.

«Оскільки загибла риба була представлена старшовіковими  групами рослиноїдних видів риб (товстолобиками) вагою від 6 до 10 кг, цілком можливо припустити, що загибель сталася внаслідок аутоінтоксикації (при резорбції гонад у весняний період із-за відсутності умов для природного нересту)», - повідомив начальник відділу іхтіології та регулювання рибальства Харківського рибоохоронного патруля.

 

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОГО АГЕНТСТВА РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь