A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пісочинська селищна рада
Харківська область

До відома мешканців громади!

Дата: 19.01.2021 16:34
Кількість переглядів: 361

Фото без опису

Пісочинська селищна рада занепокоєна станом зростання з січня 2021 року тарифів на житлово-комунальні послуги, особливо тарифів на газ.

З початку появи інформації про підвищення тарифів, та відсутністю можливості впливати на зменшення тарифів безпосередньо, керівництвом селищної ради направлені відповідні звернення до депутатів Верховної ради для подальшого підняття тарифного питання на рівні керівництва уряду, які безпосередньо можуть вплинути на зменшення тарифів.

З серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу для населення, в умовах якого кожен побутовий споживач може обирати постачальника газу залежно від запропонованої ціни тарифу.   Змінити компанію постачальника  тепер можна, не виходячи з житлового приміщення. Нового постачальника природного газу можна обрати з будь-якого куточка України. Змінити постачальника може і приватний будинок, і окрема квартира у багатоповерхівці.

Вартість природного газу тепер змінюється щомісяця. Наразі відсутній єдиний сервіс, де можна було б порівняти пропозиції різних постачальників. Проте всі газопостачальні компанії на своїх сайтах мають оголошувати вартість газу за п’ять днів до початку місяця. Завдяки цьому можна дізнатись про найнижчі тарифи.

На січень 2021 року найнижчу ціну в країні серед постачальників газу запропонували серед державних - ТОВ ДК "Нафтогаз України" 7,22 грн за 1 м³, серед приватних – ТОВ «Газ АП» (Київська область) – 6,99 грн за 1 м³. Харківський постачальник  ТОВ «Харківгаззбут» запропонував 9,90641 за 1 м3.

На сьогоднішній день, під впливом населення та втручанням президента України, Уряд встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 гривні за кубічний метр. Такий тариф буде діяти до кінця опалювального сезону або до завершення карантину.

Як буде в подальшому змінюватись ціна на газ спрогнозувати не зможе ніхто. Тому кожному споживачу приходиться самостійно вирішувати чи варто змінювати постачальника чи ні.

Обрати нового постачальника газу споживач може самостійно, попередньо перевірив на сайті Національної комісії, що здійснює регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). В розділі «Ліцензійний реєстр НКРЕКП» завантажити перелік підприємств, в електронному списку знайти постачальника газу за його юридичною назвою, перевірити «статус ліцензії» та її чинність.

Загалом ліцензії на торгівлю газом в Україні мають понад 500 компаній, проте не всі з них уже створили необхідну інфраструктуру для роботи з побутовими клієнтами (контакт-центри, системи формування платіжок тощо).

Далі за посиланням,  буде запропоновано натиснути на зміну постачальника. Подати заяву-приєднання встановленого зразка до нового постачальника. Це можна зробити як на сайті нового постачальника, так й надіслати йому скановану заяву на електронну скриньку. Разом із заявою-приєднанням споживач пред'являє постачальнику:

- документи, якими визначено право власності чи користування на об'єкт (приміщення);

- документ, що посвідчує особу споживача (паспорт), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код);

- інші документи, які може вимагати постачальник (перелік яких має бути визначений на сайті такого постачальника).

Після проведених дій споживач очікує повідомлення про нового постачальника, про дату, з якої здійснюватиметься постачання природного газу. Нова компанія має для цього термін до 20 днів.

Отримати остаточний рахунок від попереднього постачальника споживач може протягом шести тижнів. Розрахуватись із попереднім постачальником упродовж десяти днів з моменту отримання рахунку. Якщо споживач не погоджуєтеся із таким рахунком, тоді слід звернутися до суду.

Новий постачальник має право відмовити споживачеві у підписанні договору за наявності боргів перед старим постачальником. Водночас наявність боргів більше не є завадою для процедури зміни постачальника. Якщо клієнт визнає борги, їх потрібно буде сплатити чи реструктурувати.

Новий постачальник, отримавши заяву-приєднання, не пізніше ніж на третій робочий день з дня отримання заяви, скеровує повідомлення про намір побутового споживача змінити постачальника природного газу на інформаційну платформу оператора газотранспортної системи. При цьому діючий постачальник автоматично отримує повідомлення про намір його споживача укласти договір з іншим постачальником.

Новий постачальник розглядає подані документи та зв'язується з клієнтом. Максимально передбачений термін для надання відповіді – 20 днів з моменту отримання від споживача заяви-приєднання.

У разі згоди постачальника укласти договір із споживачем, він вносить інформацію про нового споживача у свій Реєстр споживачів та з наступного дня починає постачати газ новому споживачеві.

Чи варто змінювати постачальника, вирішувати кожному споживачеві.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь