A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пісочинська селищна рада
Харківська область

Увага! Щорічна і завжди актуальна проблема – кліщі!

Дата: 27.04.2021 11:50
Кількість переглядів: 588

Фото без опису

Шановні мешканці, звертаємо Вашу увагу на реальну небезпеку, яка загрожує нам із настанням теплого період, коли ми все частіше відвідуємо природу. Саме навесні підвищується ризик укусу кліщів. Вони є переносниками таких серйозних захворювань, як кліщовий енцефаліт, бореліоз.

Кліщів можна зустріти в лісах, парках, біля будинків. Вони особливо активні ввечері, в прохолодну погоду, або в похмурий день. Однак, були виявлені непоодинокі випадки знаходження кліщів протягом усього року. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі та за будь-якої погоди.

Важливо! Кліща можна занести до помешкання з букетами квітів, собаками та іншими тваринами. Зазвичай “нападають” з дерев або кущів висотою до 50 сантиметрів.

Потрапляючи на поверхню шкіри, кліщ не відразу кусає людину. Він досить довго шукає підходяще місце, вибирає ділянку, де найтонша шкіра: пахова область, зона пахв, шия, живіт. У момент укусу людина може не відчувати болю, так як в слині кліщів містяться знеболюючі речовини.

ЩО РОБОТИ, ЯКЩО ВАС ВКУСИВ КЛІЩ?

Варто звернутися до лікаря. Видалення кліща має проводити кваліфікований лікар-хірург. Якщо ж такої можливості немає, далі декілька рекомендацій для вас:

- Насамперед слід схопити комаху пінцетом, як можна ближче до шкіри. Далі обертальними рухами необхідно його дістати, при цьому пінцет потрібно утримувати рукою перпендикулярно поверхні кожних покривів. Кліща слід повернути навколо осі і витягти зі шкіри. - Ще одним варіантом його видалення є використання міцної нитки. Її слід зав’язати ближче до хобота, після чого нитки потрібно розвести в різні боки і обертати. Таким чином, вдається викрутити кліща з тіла.

Важливо пам’ятати, що в момент видалення забороняється здавлення комахи, адже її інфікований вміст може проникнути в рану. Якщо кліщ буде видалений не в повному обсязі, його частини, які залишилися в шкірі, можуть викликати розвиток запального процесу з подальшим нагноєнням.

Якщо в момент вилучення в товщі шкірних покривів залишилася його головка, то це місце слід обробити спиртовмісним засобом. Потім головку потрібно видалити за допомогою стерильної голки (як звичайну скалку). В кінці маніпуляції шкіру рекомендується знову протерти антисептиком.

Видалений кліщ повинен бути поміщений в банку, віднесений до лабораторії для подальшого дослідження.

ЯК УБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД КЛІЩА?

Вирушаючи на природу, слід подумати про заходи попередження укусу кліща, а саме:

- голову слід закривати капюшоном або капелюхом;

- треба вибирати закрите взуття;

- сорочка повинна бути заправлена в штани, мати довгий рукав з манжетами;

- брюки необхідно заправляти в чоботи;

- одяг краще вибирати світлих відтінків (на ньому простіше побачити кліща);

- обов’язково потрібно використовувати спеціальні захисні засоби проти укусів кліщів;

- на прогулянці слід частіше оглядати свій одяг і відкриті ділянки тіла на предмет наявності комахи.

Варто пам’ятати, що кліщ щільно присмоктується до шкіри протягом 1,5 годин, тому в цей час потрібно постаратися повністю видалити його з тіла!

Ще одним методом профілактики є вакцинація. Щеплення слід робити за кілька місяців до початку весняно-літнього сезону.

Найбільш частим наслідком кліщового укусу є розвиток вірусного енцефаліту. Симптоми захворювання з’являються через 10-14 днів після присмоктування комахи. Іноді інкубаційний період може тривати до 30 днів. Клінічно хвороба проявляється різким підвищенням температури до 40 градусів, головним, м’язовим болем, дискомфортом в області попереку.

Також можуть турбувати болі в очних яблуках, інтенсивність яких посилюється при яскравому освітленні. Важка форма захворювання проявляється судомами, порушеннями чутливості, рухової активності, розладом свідомості (аж до коми).

Ще одним серйозним захворюванням вважається кліщовий бореліоз. Клінічні симптоми з’являються через 14 днів. У місці присмоктування з’являється червона пляма з блідим центром (по типу кільця), яка через пару днів починає збільшуватися і мігрувати. Загальні симптоми патології нагадують ознаки застуди. Так, спостерігається нездужання, головний біль, гіпертермія, м’язові, суглобові болі. Несвоєчасне лікування може призвести до хронічного патологічного процесу.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я Ваших близьких! Відпочивайте безпечно!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь