A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пісочинська селищна рада
Харківська область

Всесвітній тиждень обізнаності про сіль.

Дата: 14.03.2024 11:14
Кількість переглядів: 48

 

Фото без опису

Щорічно протягом другого тижня березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про сіль (у цьому році він триватиме з 11 по 17 березня).

Метою Всесвітнього тижня обізнаності про сіль є залучення суспільства до зменшення кількості солі у харчовому  раціоні задля покращення здоров’я.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання солі у світі щороку помирає 4,1 млн осіб – майже 10 % усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання За результатами національного дослідження STEPS (2019 рік),  українці вживають  12,6 г солі на добу. Це майже втричі більше за рекомендовану ВООЗ  норму – 5 г на добу.

Сіль міститься в незначній кількості в багатьох натуральних продуктах харчування – морепродуктах, м’ясі, молоці, навіть овочах і фруктах. Велику її кількість містять усі промислово перероблені продукти – консерви, сири, ковбасні та м’ясні вироби, соуси, хлібо-булочні вироби тощо. Вживання харчових продуктів із значним вмістом солі провокує затримку в організмі рідини, що в результаті підвищує артеріальний тиск. Через це збільшується ризик інсульту та інфаркту.

Рекомендації щодо зменшення вживання надлишкової солі:

  • Споживайте натуральні, необроблені харчові продукти.

  • Вивчайте  етикетки на продуктах та вибирайте ті, які містять меншу кількість солі.

  • Зменшуйте споживання солі поступово, а не відразу.

  • Додавайте мінімальну кількість солі при приготуванні страв.

  • Приберіть сільничку зі столу.

  • Обмежуйте та уникайте вживання солоної риби, соусів та інших продуктів з великим вмістом солі.

  • Замість  соусів та солі додавайте у страви  приправи та  зелень.

  • Для приготування м’ясних маринадів і соусів використовуйте,  як основу, сік апельсину, лимону, лайму.

  • Формувати  звичку  вживати менше солі необхідно з дитинства. Якщо  хочете  заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.

Будьте прикладом для своїх  дітей!

/Джерело: сайт ДУ «Харківський  обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоровя України»/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь