Пісочинська селищна рада
Харківська область

Увага! Харківське районне управління Держпродспоживслужби інформує:

Дата: 28.04.2020 15:56
Кількість переглядів: 262

Фото без опису

Про отруєння бджіл хіміопрепаратами.

Проблема з якою часто стикаються бджолярі - це отруєння  бджіл хіміопрепаратами у період цвітіння рослин без своєчасного попередження, але дотримання правил та вияв взаємоповаги один до одного – є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників. Така взаємодія забезпечить не лише відсутність судових тяжб щодо відшкодування завданої шкоди, а й буде корисним обом сторонам: пасічнику – мед, пилок та здорових бджіл, власнику сільськогосподарського підприємства – підвищення врожайності сільськогосподарських культур, а пересічним мешканцям – якісну продукцію.

Чимало випадків, коли бджоли, зібравши нектар і пилок з оброблених гербіцидами рослин, гинуть у полі, а якщо заносять отруєний корм у вулики, то гине повністю родина.

Завдання бджоляра захищати своїх бджіл від збору нектару і пилку з рослин, які недавно були обприскані пестицидами, виконувати вимоги законодавства України з питань бджільництва відповідно до Наказу міністерства аграрної політики України і української академії аграрних наук 20.09.2000р. 3184/82.

Якщо поруч з вашими вуликами є виробники сільськогосподарської продукції, то вам потрібно розпитати у фермерів обприскують вони рослини і якщо так, то коли.

Майте на увазі, що газони і ділянки на задньому дворі теж можуть обприскуватися хімікатами. Обробляти сад проти комах-шкідників і хвороб дозволяється в період формування бутонів, коли бджіл на деревах і чагарниках ще немає.

Фермерські господарства повинні дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь (хімічного токсикозу) – ст.30 ЗУ «Про бджільництво», а також завчасно але не менше ніж чим за 2 доби до початку проведення кожної хімічної обробки оповістити населення, обробки слід проводити в ранні ранкові (10) і вечірні (18 – 22) години у похмурі та прохолодні дні з температурою повітря нижче +10 град. 0С, встановити  попереджувальні знаки: «ОБЕРЕЖНО – ОБРОБЛЕНО ОТРУТОЮ» згідно інструкції з безпечності застосування пестицидів.

Надійний захист бджіл від отруєнь досягається кочівлею пасіки із зони розпилення або розбризкування отрутного препарату на відстані 5-6 км. У кочівлі бджоляр повинен строго дотримуватися встановлених правил перевезення бджіл, мати ветеринарно-санітарний паспорт і дозвіл на розміщення пасіки на території господарства або лісництва. Якщо вивезти пасіку з небезпечної зони не представляється можливим, то вулики із бджолами на кілька днів заносять у темне прохолодне приміщення або попереджають виліт бджіл з них зарешечиваниєм льотків. 

Якщо ви помічаєте багато мертвих бджіл за межами вулика, бджоли не можуть полетіти з квітів, вони повзають замість того щоб літати або дуже мало льотних бджіл в період цвітіння, то скоріше за все бджоли збирали пилок і нектар з рослин, які недавно були обприскані хіміопрепаратами. Ваша колонія може пережити отруєння, а може і ні, але вам потрібно повідомити об отруєні бджіл.

Отримати інформацію щодо порядку реєстрації та ідентифікації пасик ви можете у районній лікарні ветеринарної медицини за телефонами: 742-15-14, 742-15-12.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь