A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пісочинська селищна рада
Харківська область

Небезпека укусів комах

Дата: 10.06.2020 14:08
Кількість переглядів: 4669

Сучасна людина, яка живе в урбаністичному світі, часто забуває про агресивну живу природу, з якою може зіткнутися у відпустці, при виїзді на природу у вихідні або навіть у власному будинку.
Якщо звернутися до світової статистики, то від укусу ос щорічно вмирають сотні людей. І хоча підвищена чутливість до осиної і бджолиної отрути зустрічається у 1 з 250 чоловік (рідше зустрічаються випадки алергічних реакцій на укус комара), зустріч з цими комахами залишає після себе доволі неприємні відчуття.

Лікарі-алергологи рекомендують навіть тим людям, які не скаржаться на алергію, враховувати період підвищеної агресивності комах, уникати користування парфумами з сильним запахом, а також яскравих кольорів в одязі, що приваблюють бджіл і ос.
Також, дуже корисно знати, як розпізнати укус, надати першу допомогу собі або дитині.
Комахи, що кусають:

Комар достатньо цікава комаха, що б дізнатися про нього більше. Комарі розповсюджені по всій земній кулі, виключаючи області посушливих пустель. Налічується близько 300 видів комарів, включаючи самого небезпечного - малярійного комара.
Комарі «виходять на полювання» з настанням сутінків, активізуються до півночі. Одяг, окрім дуже щільного, комар легко зможе прокусити.
Комарі - це не тільки дискомфорт від укусів, але й розповсюдники небезпечної хвороби - малярії. Комарі не гидливі і можуть кусати трупи тварин та людей. Тому найнебезпечнішим хижаком на землі давно вважається не акула або крокодил, а малярійний комари .До речі, комарі переносять не тільки малярію, але й деякі вірусні інфекції: жовту лихоманку, туляремію.
Зараз у продажу з'явилася велика кількість засобів для боротьби з комарами: це - фумігатори, спіральки з їдким димом, що підпалюються, різноманітні аерозолі, креми і найстаріший засіб - антимоскітні сітки, що захищають вікна.
Із-за специфічних властивостей слини комара, в місці його укусу утворюються невелике почервоніння, виникає свербіння, відчуття жару. Свербіння можна усунути, якщо змочити шкіру нашатирним спиртом або розчином питної соди: 1/2 чайної ложки на стакан води.
Щоб уникнути укусу обробіть всі відкриті місця тіла репелентом (речовиною, що відлякує комарів) - вони продаються в будь-якому господарському магазині.

Мошки докучають людям тільки в жаркі сонячні дні, у похмуру погоду і сутінки вони неактивні. Личинки цих комах розвиваються біля швидких річок. Мошок дуже приваблює світлий одяг та запах поту і це варто враховувати, збираючись на прогулянку до лісу або водойм.Часто момент укусу ми не відчуваємо бо в слині мошки є речовини, які здатні знеболювати. У ранку потрапляють антикоагулянти для розрідження крові, гістамін і ферменти. Слина мошок отруйна. Через декілька хвилин з'являється відчуття жару, сильне свербіння, великий червоний набряк (іноді, з долоню).
Набряк спадає через декілька днів, а ось нестерпне свербіння може турбувати декілька тижнів. Діти звичайно розчісують місця укусу до крові та появи виразок.
Численні укуси мошки можуть викликати підвищення температури і появу ознак загального отруєння. Якнайскоріше протріть шкіру нашатирним спиртом, а потім прикладіть лід. Всередину можна прийняти антигістамінний засіб (діазолін, супрастин).
Щоб уникнути укусу необхідно обробити шкіру репелентом.
Ґедзі бувають двох видів: бичачі ґедзі, що літають при яскравому сонці, і ґедзі - дощівки, що люблять похмурі, вологі дні. Вони бачать жертву за кілометр і несуться до неї зі швидкістю 60 км/год, а також розпізнають рухомі об'єкти швидше, ніж нерухомі. Бичачий ґедзь робить декілька кругів над жертвою, перш ніж вкусити, ґедзь - дощівка кусає відразу. Добре в ґедзях те, що вони буквально сліпнуть з настанням сутінків (звідси й назва) та погано орієнтуються в приміщенні. Докучають ґедзі тільки з середини літа до початку перших осінніх місяців.
Для повного насичення ця комаха може перелітати з однієї тварини на іншу або на людину. Така нерозбірливість може спричинити зараження людини інфекційними хворобами. Наприклад, підтверджено, що ґедзі можуть переносити сибірську виразку. До того ж, ґедзі не гидуватимуть навіть трупами, тому дуже важливо остерігатися їх укусів!
Хоботок комахи використовують для проколів шкіри, далі вводитися слина, що перешкоджає згортанню крові. У тому місці, де ґедзь зробив дірочку і випив кров, може з'явитися відчуття жару, набряк, почервоніння шкіри, можливе також збільшення лімфатичних вузлів.
Укус ґедзя швидко перетворюється на значну припухлість з білим пухирем посередині. Ранка може загноїтися та боліти до двох тижнів, тому її негайно треба промити з милом, прикласти компрес з горілкою і розчином питної соди, міняючи його кожні 15 хвилин.

Як уникнути укусу:

Найефективніші засоби захисту від комарів та інших дрібних комах вийшли з хімічних лабораторій. Репеленти (засоби, що відлякують комах) розробляються і випробовуються вже багато років і є безпечними для дітей старше двох років. И все ж таки, щоб захистити дітей від укусів комах, не варто втирати крем по всьому тілу. Краще намазати тільки руки, шию, щиколотки та надіти на дитину одяг з довгим рукавом і довгі брюки. Кожних 2-4 години крем потрібно наносити знову.
Будь – який хімічний або натуральний репелент, перед нанесенням на поверхню тіла варто перевірити на згині ліктя. Саме там найшвидше можна визначити, чи не спричинить цей препарат алергії. Нанесіть невеличку кількість препарату на згин ліктя та залиште на 20 хв., якщо не виникло почервоніння, свербіння або інших неприємних відчуттів, препарат можна використовувати.
Натуральними, але менш ефективними засобами, що відлякують комах, є аромати лимона, лаванди, м’яти та гвоздики.
Хімічні препарати, що встромляються в розетки, не можна використовувати у кімнатах для маленьких дітей, оскільки ці засоби отруюють повітря. Найкращий засіб від нічних атак – це антимоскітні сітки.


Допомога при укусах комарів, мошки, ґедзів:
Численні укуси комарів, москітів, ґедзів та інших дрібних комах можуть бути небезпечні для людей, особливо для тих, у кого є алергія. При укусі таких комах виникає нетривалий біль, потім свербіння і невелике почервоніння ділянки шкіри. У разі підвищеної чутливості людини до укусів комарів, москітів можуть з'явитися алергічні прояви у вигляді червоного висипу. При укусі:

1) Необхідно утриматися, щоб не терти шкіру в місці укусу, навіть якщо дуже хочеться, оскільки це приведе до ще більшого свербіння і тривалого заживання, а при розчісуванні укусу до крові є небезпека занести в рану інфекцію.

2) Накладіть на місце укусу холодний компрес: пов'язку, змочену содовим розчином (чайна ложка на 1/2 стакана води) або нашатирним спиртом.

3) Якщо укушені місця сильно запалилися, стають нестерпно болісними або свербіння спостерігається тривалий час – зверніться до лікаря.

Комахи, що жалять

У серпні засоби масової інформації починають заповнювати повідомлення про «безпричинні» напади бджіл, ос, шершнів на людей і тварин та про наслідки цих укусах. Так, в серпні ці комахи стають особливо агресивними. Причина такої поведінки - шлюбний період, на який накладається жара та різке зростання популяції цих хижих комах. Наприклад, оси в період розмноження часто кусають без розбору всіх підряд, зокрема собак і кішок, причому поводяться агресивно як в містах, так і за їх межами.

БДЖОЛА

Після укусу бджола втрачає частину черевця із залозами та м’язами і, після того, як ужалить, обов'язково гине.
При жаленні бджола виділяє 0,2-0,3 міліграм отрути. На місці укусу видно ранку з жалом, що стирчить, виникає почервоніння та набряклість шкіри, місце укусу стає гарячим. Небезпечні укуси значної кількості (500-1000) бджіл, коли в організм людини вводиться смертельна доза в 0,2 г бджолиної отрути.
Природа так влаштувала, систему захисту бджоли, що жало разом з отруйною залозою вже без участі комахи продовжують уприскувати отруту в жертву. Тому потрібно якомога швидше витягнути жало з тіла (обережно, не придавлюючи жала!), щоб не підсилювати отруєння.

При підвищеної чутливості до бджолиної отрути, навіть один або декілька укусів можуть викликати важку алергічну реакцію, при якій спостерігаються підвищена температура, головний біль, нудота, блювота, астматичні явища, зниження артеріального тиску. Якщо відчуваєте задишку, запаморочення або інше нездужання - терміново викликайте невідкладну допомогу.

ОСА
Після уприскування отрути оса так само легко може витягнути своє жало і знов напасти.
Великий ризик укусів ос в містах створюють численні овочеві чи фруктові намети. Навколо розкладених на сонці дарів природи вони крутяться цілий день у великій кількості. Роздратовані комахи, охороняючи «свої» фрукти, можуть «напасти» на продавців і покупців, укусивши їх один або кілька разів
Докучають оси і тваринам, особливо бджолам (багато бджолярів скаржаться на те, що оси розорили вже не одну пасіку).
Укуси ос, особливо чисельні, можуть стати фатальними і для здорової людини, але трапляється, що буває досить і одного. Смертельну небезпеку представляє не отрута оси як така, а реакція організму на цю отруту. У багатьох людей на отруту оси є алергія, про яку вони навіть не підозрюють. Укуси можуть привести до важких набряків і шоку, який виникає із-за різкого викиду в організм речовин, що впливають на тонус судин, із-за чого знижується тиск і до органів поступає менше кисню. Страждають в першу чергу мозок і нирки. Ознаки шоку, від якого можна померти: сильна слабкість, запаморочення, сильний набряк шкіри та її почервоніння, нудота, озноб.

Не менш небезпечні укуси в область обличчя, особливо якщо йдеться про ротову порожнину. Найчастіше це відбувається, коли, не помітивши комаху, людина проковтує її разом з їжею або напоєм. Виниклий набряк може розповсюдитися на гортань і стать причиною задухи. Найстрашніше, коли оса жалить безпосередньо в гортань. В цьому випадку набряк перекриває дихальні шляхи і, якщо потерпілому не буде надано негайної лікарської допомоги, він може просто задихнутись.


ШЕРШЕНЬ
Шершні не наймиролюбніші комахи. Якщо Вам зустрінеться велике кубло зроблене як би з паперу, краще не турбуйте його. Не варто з цікавості наближатися до нього, шуміти і робити різкі рухи, тому що шершні дуже агресивні. Досить лише потривожити кубло і комахи можуть атакувати негайно. Якщо вона відбулася, врятуватися можна тільки втечею.
Укуси шершня (точніше - уколи) дуже болючі. Токсичність отрути не така висока, як у ос, але її кількість у багато разів більша. Жало зазвичай не залишається в рані після уколу, але шершень може багато разів завдавати удари жалом, додаючи порцію отрути. У деяких важких випадках можлива навіть смерть.
При укусі відчувається різкий біль, відчуття жару, шкіра навколо ранки сильно опухає. Також укус може викликати набряки, кашель, утруднене дихання, підвищення температури, тобто реакцію з боку всього організму.
так само, як і при укусах ос, є небезпека виникнення алергічної реакції, а також в ранку з жала може потрапити інфекція.

Як уникнути укусів бджіл, ос і шершнів:
Як вже було зазначено, бджіл, ос і шершнів приваблює аромат квітів, солодких парфумів, фрукти, солодощі, напої та яскравий одяг. Збираючись на прогулянку, одягайте світлий, нейтральний одяг.
Будьте обережні в місцях скупчення комах, що жалять. Якщо оса виявляє нав'язливу цікавість, фахівці радять або завмерти і чекати, поки вона не відлетить, або різко переміститися в інше місце, але не махати руками.
Якщо оса сіла рукав одягу, просто струсіть її, а не прихлопуйте, інакше укус - гарантований.Ніколи не пийте з носика чайника, банок і пляшок, що стояли відкриті, а наливайте напій спочатку в стакан. Уважно роздивіться, чи немає там небезпечних комах. Обтирайте губи після поїдання солодощів.
Допомога при укусі
Характер укусів бджіл, ос і джмелів багато в чому схожий. Отрути цих комах можуть викликати алергічні реакції у людини, токсично діють на нервову систему.

Перш за все, в місці укусу виникають біль, паління, почервоніння і набряк. Крім таких місцевих реакцій можуть з'являтися і загальні: нездужання, запаморочення, нудота, болі в суглобах, підвищення температури (іноді, досить значне), утруднення дихання або навіть, втрата свідомості.

Розглянемо основні правила надання першої допомоги при укусах бджіл, ос, джмелів:

- Відразу ж після укусу бджоли необхідно, обережно видаліть жало з ранки (не роздавивши отруйну бульбашку на жалі).

- Якщо людина знепритомніла, намагайтесь привести її у свідомість, потерши скроні нашатирним спиртом або давши понюхати його.

-  Добре промийте місце укусу мильною водою.

- Зробіть пов'язку з нашатирного спирту, розведеного водою в співвідношенні 1:5.

- При сильному болі, накладіть компрес з холодної води.

- Давайте потерпілому від укусу пити багато рідини, щоб нейтралізувати шкідливі речовини, які потрапили в кров з отрутою.

- При високій температурі прийміть жарознижуючі засоби і викличте лікаря.

Увага! Треба терміново звернутися до лікаря, якщо оса або бджола укусила в око, губи, рот або язик, оскільки пухлина в цих місцях може бути небезпечна для життя. До приїзду лікаря слід охолоджувати місце укусу. Якщо потерпілий не приходить в свідомість або місце укусу все більш опухає, підвищується температура, з'являється висип, головний біль, запаморочення, проблеми з диханням - необхідно забезпечити хворому повний спокій і негайно звернутися за медичною допомогою. Така реакція організму указує на алергічну реакцію, яку можна зняти тільки у медичні установі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь