A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пісочинська селищна рада
Харківська область

Соціальна адаптація та ресоціалізація дітей та молоді, засуджених до покарань не пов'язаних з позбавленням волі, звільнених від відбуття покарання з випробуванням

Дата: 17.09.2021 15:51
Кількість переглядів: 510

Служба у справах дітей та сім’ї інформує

Соціальна адаптація та ресоціалізація дітей та молоді, засуджених до покарань не пов'язаних з позбавленням волі, звільнених від відбуття покарання з випробуванням

Клієнтами пробації є: 

обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь; особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт; особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт; особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням; особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення.

Сьогодні на обліку філії Центру пробації в Харківській області перебуває близько   5,2 тис. осіб, з них 313 осіб, засуджені до громадських та суспільно-корисних робіт; 42 неповнолітніх особи засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та 3 з них, засуджені до громадських та суспільно-корисних робіт.

Зокрема, на обліку Люботинського міського відділу Харківського районного відділу № 2 Державної установи «Центр пробації» в Харківській області перебуває 39 осіб мешканців Пісочинської ОТГ, з них 37 засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та 1 особа, засуджена до громадських та суспільно-корисних робіт. Протягом 2021 року на облік поставлено 23 особи засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі, з них  1 неповнолітня особа.

Крім загальних наглядових заходів, у рамках соціально-виховної роботи, уповноважені органи з питань пробації додатково забезпечують:

– реалізацію заходів соціально-виховної роботи спільно з органами і службами у справах дітей, спеціальними установами та закладами, що здійснюють їх соціальний захист і профілактику правопорушень;

– залучення неповнолітніх (14-18 років) до навчання та здобуття ними повної загальної середньої освіти;

– залучення до соціально-виховної роботи батьків або законних представників, якщо виникає така потреба;

– обмеження спілкування з дорослими суб’єктами пробації шляхом встановлення окремих днів відвідування для неповнолітніх та повнолітніх осіб (у підрозділах, де на обліку перебувають обидві категорії);

– використання в роботі програм, методик та інструментів, призначених для неповнолітніх.

Уповноважені органи з питань пробації використовують такі інструменти для роботи з неповнолітніми суб’єктами пробації:

– оцінка ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення неповнолітніми (наказ Міністерства юстиції України від 03.12.2018 № 3787/5)

– пробаційні програми «Зміна прокримінального мислення», «Подолання агресивної поведінки», «Попередження вживання психоактивних речовин» (наказ Міністерства юстиції України від 11.06.2018 р. № 1797/5);

– пробаційна програма «Формування життєвих навичок» (наказ Міністерства юстиції України від 23.10.2019 р. № 3235/5)

Впроваджено національну модель ювенальної пробації. В 14 містах (Дніпро, Кривий Ріг, Маріуполь, Житомир, Запоріжжя, Мелітополь, Київ, Кропивницький, Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Рівне, Харків) функціонують сектори ювенальної пробації, 9 з яких (Дніпро, Маріуполь, Житомир, Мелітополь, Київ, Львів, Миколаїв, Одеса, Харків) відкрито та облаштовано за сприяння уряду Канади.

Сектори ювенальної пробації розташовані в окремих приміщеннях та у більшості з них наявні кімнати для групових та індивідуальних занять з неповнолітніми, в яких проводяться консультації психолога сектору, пробаційні програми, культурно-масові та інші заходи спрямовані на профілактику правопорушень та досягнення цілей пробації. Діяльність таких секторів спрямована на реалізацію пробації щодо неповнолітніх, у ході здійснення якої виключено контакти із повнолітніми правопорушниками.

Модель ювенальної пробації демонструє стійкі позитивні результати у виді значно нижчого рівня рецидивної злочинності серед неповнолітніх, які перебувають на обліку секторів ювенальної пробації у порівнянні із загальними показниками серед неповнолітніх суб’єктів пробації по всій Україні.

 

Більш детальна інформація про отримання послуг на сайті «Безоплатної правової допомоги» та «Пробація України»

 

https://wiki.legalaid.gov.ua/

https://www.probation.gov.ua/?page_id=1168

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь