Пісочинська селищна рада
Харківська область

НЕБЕЗПЕКА: СКАЗ!

Дата: 07.11.2023 15:36
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області ІНФОРМУЄ!
У сел. Пісочин Харківського району захворіла кішка. При спробі надати їй допомогу кішка вкусила господаря. 03.11.2023 року тварина пала. Господар звернувся до фахівців міської лікарні ветеринарної медицини №4, які доправили патологічній матеріал до Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для проведення лабораторного дослідження на сказ.
Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 03.11.2023 року №001281п.м./23 у кішки було підтверджено діагноз сказ.

Згідно з вимогами Закону України «Про ветеринарну медицину» рішенням місцевої Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Пісочинської селищної ради 06.11.2023 було запроваджено карантинні обмеження на територію сел. Пісочин, прилеглі лісові та польові масиви, а також затверджено План заходів з метою ліквідації осередку сказу.

Наголошуємо! Сказ – це смертельно небезпечна інфекційна хвороба тварин і людей, яка характеризується ураженням центральної нервової системи. Характеризується гострим перебігом і високою летальністю. Джерела захворювання: інфіковані дикі та свійські тварини (лисиці, вовки, собаки, коти).
Збудником сказу є вірус, який передається не лише при укусі, а й при ослиненні, тобто якщо людини навіть просто торкнулася хвора тварина і на шкіру потрапило трішки слини, то крізь найменші садна та ранки вірус проникне у кров. Ця хвороба є дуже небезпечною та лікуванню не підлягає. Єдиним профілактичним заходом від зараження тварини на сказ є вакцинація.

Ознаки сказу тварин: головною ознакою захворювання на сказ тварини є зміна її поведінки. З’являються дратівливість, а згодом млявість, втрата уважності, тварина часто лягає, дивно стрибає, здригається в судомах, голос у неї стає хриплим. Дикі звірі втрачають обережність, можуть і вдень, і вночі з’являтися в населених пунктах, нападають на людей і тварин. У поведінці домашніх тварин помітні, найперше, водобоязнь і світлобоязнь.
Ознаки захворювання у людей: тягучі болі, сверблячка в ділянці укусу, хоч рана давно загоїлась, підвищення температури тіла, головний біль, неспокій, безсоння (такий стан триває 1-3 дні). Потім виникає збудження і затримка дихання, водобоязнь (при спробі пити у хворого виникають судомні скорочення м’язів горла і гортані). З’являються галюцинації, параліч м’язів, що в більшості випадків закінчується смертю. Інкубаційний період (момент від укусу хворою твариною до появи клінічних симптомів) триває від 8 до 90 днів, рідше до 1 року, частіше 20-30 днів. Коротка інкубація відзначається при укусі голови, обличчя і кистей рук, довша - при укусі нижніх кінцівок.

Дії при укусах тварин:
- промити рану мильною водою;
- обробити рану настойкою йоду.
Укуси нещеплених домашніх і диких тварин несуть у собі ризик захворювання на сказ, тому у будь-якому випадку слід обов’язково звернутись до лікаря!

Нагадуємо, що в разі підозри або загибелі тварин внаслідок сказу потрібно звертатися до спеціалістів ветеринарної медицини Харківської дільничної лікарні ветеринарної медицини Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини - вул. Транспортна, 20 у сел. Пісочин. Телфони: (066)5184897, (066) 8891114.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь