ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ
Харчове отруєння – це захворювання, викликане вживанням зараженої їжі. Інфекційні організми, включаючи бактерії, віруси та паразити, або їх токсини є найпоширенішими причинами харчових отруєнь. Дедалі більше людей зіткнулися з цією проблемою, адже через постійне відключення світла дуже складно зберегти продукти у свіжому вигляді. А зіпсовані продукти – це основна причина отруєння.
Симптоми харчового отруєння залежить від джерела забруднення. Більшість видів харчового отруєння викликають одну або кілька з наступних ознак та симптомів:
- нудота;
- блювання;
- водяниста чи кривава діарея;
- біль у животі та судоми;
- висока температура, жар.
Такий симптом отруєння, як блювання, може відбуватися понад 15 разів на добу, а при діареї виділення мають водянистий характер і часто містять кров та слиз.
Ознаки та симптоми можуть виявитися через кілька годин після вживання зараженої їжі або через кілька днів або навіть тижнів. Хвороба, викликана харчовим отруєнням, зазвичай триває від кількох годин за кілька днів.
Що робити при отруєнні? Перше, що потрібно зробити при отруєнні, це оцінити тяжкість симптомів та звернутися за лікарською допомогою. Чи можна викликати швидку при отруєнні? Якщо ви відчуваєте будь-які з наступних ознак або симптомів, негайно зверніться за медичною допомогою:
- часті епізоди блювання та нездатність утримувати рідини;
- кров'янисте блювання або діарея;
- діарея понад три дні;
- сильний біль чи спазми у животі;
- температура вище 38 °C;
- ознаки або симптоми зневоднення - надмірна спрага, сухість у роті, мале сечовипускання або його відсутність, сильна слабкість, запаморочення або непритомність;
- неврологічні симптоми, такі як нечіткість зору, м'язова слабкість та поколювання в руках.
Що робити при отруєнні дитини? Через те, що дитячий організм гірше бореться із симптомами отруєння, необхідно одразу ж звернутися за медичною допомогою!!!
Перша допомога при отруєнні їжею
Основні принципи першої допомоги за будь-яких видів отруєнь полягають у тому, щоб позбутися харчового отруєння, потрібно промити шлунок: варто випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), додавши до неї соди (1 ст.л. на 1 л води). Повторити процедуру потрібно 2-3 рази, доки у блювоті не з'являться чисті промивні води. Чим допомогти дитині при отруєнні? Маленьким дітям шлунок можна промивати виключно в лікарні через зонд, тому в такому разі потрібно відразу звертатися за медичною допомогою.
Що можна їсти при отруєнні?
Більшість людей з харчовим отруєнням одужують удома і не потребують якогось спеціального лікування. Поки ви не відчуєте себе краще, ви повинні відпочивати та пити велику кількість води, щоб запобігти зневодненню. Що пити при отруєнні їжею? Звичайну воду без газу (маленькими ковтками), спортивні напої, що містять електроліти, газовані напої та чай без кофеїну.
Починайте їсти, коли ви відчуєте, що блювота припинилася і вам краще. Спочатку намагайтеся їсти невеликими порціями та дотримуйтесь легких страв зі списку допустимої їжі при отруєнні. Найбільш рекомендовані продукти після харчового отруєння є частиною дієти BRAT. Вона включає банани, рис, яблука і тости (сухий хліб). Ці продукти ідеальні через їхню м'якість і легкість для перетравлення. Крім того, їх високий вміст крохмалю допоможе зв'язати кал, що може зменшити напади діареї, що триває.
Інші продукти, які варто спробувати трохи згодом:
- легкі курячі або овочеві бульйони;
- вівсянка з низьким вмістом цукру;
- картопля варена без масла;
- солоні крекери;
- нежирна варена курка.
Від чого можна отруїтися? Отруєння харчовими продуктами є поширеним явищем, а щоб швидше позбутися його, потрібно вміти розпізнати цю недугу вчасно. Отруєння їжею особливо серйозно та потенційно небезпечно для життя маленьких дітей, вагітних жінок, людей похилого віку та людей з ослабленою імунною системою. Ці люди повинні вжити додаткових запобіжних заходів, уникаючи наступних продуктів:
- Яйця. Отруєння яйцями викликають сирі або недоварені яйця, а також продукти, які можуть їх містити, наприклад, тісто для печива та домашнє морозиво.
- Молоко та молочні продукти (особливо непастеризоване молоко).
- Риба, морепродукти. Отруєння рибою викликає сира або недоготована риба, у тому числі устриці, молюски, мідії та морські гребінці.
- М'ясо. Сире або недоготоване м'ясо, а також готові страви, такі як котлети, холодець.
- М'який сир (фета, брі та камамбер, сир із пліснявою та непастеризований сир).
- Овочі та листова зелень, особливо салат, шпинат, капуста, селера та помідори.
- М'ясні делікатеси, включаючи шинку, бекон, салямі та хот-доги.
- Коренеплоди, сирі паростки (ростки люцерни, квасолі, конюшини та редьки);
- Консерви, паштети, отруєння соліннями.
- Непастеризований сік.
Профілактика харчових отруєнь
Щоб запобігти цьому захворюванню в домашніх умовах, рекомендовано такі заходи профілактики харчових отруєнь:
- Частіше мийте руки, посуд та харчові поверхні. Ретельно мийте руки теплою водою з милом до та після обробки чи приготування їжі. Використовуйте гарячу мильну воду для миття посуду, обробних дощок та інших поверхонь, якими ви користуєтесь.
- Зберігайте сирі продукти окремо від готових продуктів. При покупці, приготуванні їжі або зберіганні продуктів тримайте сире м'ясо, птицю, рибу та молюски окремо від інших продуктів. Це запобігає перехресному забрудненню.
- Готуйте продукти до безпечної температури. Найкращий спосіб дізнатися, чи приготовлені продукти до безпечної температури — це використовувати харчовий термометр. Ви можете вбити шкідливі організми у більшості продуктів, приготувавши їх до потрібної температури.
- Будьте обережні з продуктами, що швидко псуються. Швидко охолоджуйте або заморожуйте продукти, що швидко псуються - протягом двох годин після їх купівлі або приготування. Якщо ви не впевнені, що відразу з'їсте такий вид продуктів, особливо до відключення світла, краще утриматися від їхньої покупки.
- Безпечно розморожуйте продукти. Не розморожуйте продукти за кімнатної температури. Найбезпечніший спосіб розморозити продукти – розморозити їх у холодильнику. Якщо ви розігріваєте заморожені продукти в режимі «розморожування», обов'язково приготуйте їх відразу.
- Викиньте, якщо вагаєтесь. Якщо ви не впевнені, що їжа була приготовлена, подана або зберігалася безпечно, викиньте її. Якщо після тривалих відключень світла їжа виглядає несвіжою або має запах, краще її не їсти. Їжа, залишена при кімнатній температурі занадто довго, може містити бактерії або токсини, які неможливо знищити при приготуванні. Не пробуйте їжу, в якій ви не впевнені, просто викиньте її.
ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР
КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ
МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ»
Височанське відділення Харківської філії