Пісочинська селищна рада
Харківська область

#Ти_як?

Чи можемо відрізнити сильну втому від хвороби?

Ми часто чуємо «у мене якась апатія», «мене накриває депресія…», та чи правильно розуміємо ці терміни? Чи знаємо, у чому різниця? Чи можемо відрізнити сильну втому від хвороби? Гортаємо далі словник ментального здоров’я, аби краще орієнтуватися в темі та вміти вчасно й правильно піклуватися про себе:

13:51:31 30.08.2023

Школярики, ви як? А ви, батьки?

Початок навчального року змушує усіх нас хвилюватися, і це нормально. Адже до стресових умов додаються новий режим, взаємодія дітей з однолітками та вчителями, адаптація до нових уроків, а ще багато питань безпеки. Усе це потребуватиме додаткових зусиль і може стати ще одним джерелом стресу. Як з цим справлятися, поговоримо на першому уроці 1 вересня  Урок на тему підтримки ментального здоров’я «ТИ ЯК? Повертаємось до школи!» для учнів 1-11 класів проведуть психологи Світлана Ройз, Катерина Тімакіна та Ілія Єлісей Касторних. Фахівці максимально доступно розкажуть дітям, як працюють наші емоції, покажуть прості вправи для заспокоєння у стресових ситуаціях, підкажуть, як подолати страхи й тривожність, пов’язані з початком навчального року. Сценарії та матеріали окремих уроків для 1-6 та 7-11 класів також містять практичну інформацію для вчителів, батьків чи опікунів, яка допоможе підтримати дітей впродовж року. А ще — різноманітні ресурси з вправами й техніками психологічної самодопомоги, посилання на групи підтримки для освітян та онлайн-курси про вчителювання у час кризи. 1 вересня о 9:00 урок також транслюватимуть на відеосервісі «MEGOGO Освіта». Тож кожен охочий зможе приєднатися до розмови про роль ментального здоров’я, вміння піклуватися про себе та близьких. Побачимося в класі 

11:19:35 29.08.2023

Лінії психологічної допомоги

Кому дзвонити, коли зле? Яку лінію краще обрати? Це справді безкоштовно? Хочемо більше розповідати про лінії психологічної допомоги та звикати відкриватися, коли емоції б’ють через край. Лінія емоційної підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) — це безкоштовна та анонімна допомога кваліфікованих психологів, які готові вислухати вас при будь-яких запитах для покращення емоційного стану. За вказаними номерами можна отримати одну або серію консультацій сам на сам із фахівцем — розповісти про те, що вас турбує, що спричиняє появу емоцій чи впливає на ваш стан і отримати поради. Не зволікайте, якщо вам є чим поділитися. Ваші почуття важливі!

14:00:43 25.08.2023

СКОРО ДО ШКОЛИ

Скоро до школи, і в реаліях сьогодення з’являється значно більше пунктів, про які треба подбати. Найважливіший з них — безпека дітей. Щороку дитяча психологиня Світлана Ройз збирає так зване Колошкільне практичне дитинознавство — велику добірку порад, яка допоможе батькам чи опікунам підготуватися до навчального року, подбати про стан малечі, можливі труднощі й тривоги. Вирішили розбити поради фахівчині на частини і згадати найважливіше. Сьогодні говоримо про режим дня, безпеку дітей під час навчання онлайн та офлайн, а також про стосунки з однокласниками:

14:01:19 24.08.2023

ЯК ВИ СЬОГОДНІ?

Як ви сьогодні? Простежте, як проходить ваш день. Чи дійсно ви присутні там, де перебуваєте фізично? Чи пам’ятаєте, яким на смак був ранковий салат? Якщо відповіді на ці питання губляться у вихорі тривожних думок, це може свідчити про те, що тривалому стресу вдалося захопити вашу увагу. Час вириватися з його лап і повертатися у момент тут-і-зараз. Пригадайте, ми вчилися усвідомлювати улюблену пісню, концентрувалися на ранковій каві. А тепер спробуємо тренінг усвідомленості просто в душі. Залиште поза кабінкою ваші думки — на ці 10-15 хвилин є тільки ви і лагідний струмінь води.

13:54:25 21.08.2023

Пошукаймо кольори довкола!

Підніміть руку, хто тренує усвідомленість. Пам’ятаєте, ми говорили про те, як тривалі стрес і втома можуть затьмарювати нашу свідомість? Коли емоції переповнюють, ми ніби втрачаємо зв’язок із реальністю, і з повноцінного життя переходимо на режим «існування». Усвідомленість — вміння вирватися з лап стресу та зосередити увагу на моменті тут-і-зараз — можна тренувати. І що дуже тішить — для цього не треба дертися в гори чи пізнавати вчення буддистів. Допоможуть прості техніки, які можна повторювати будь-де: вдома, в офісі чи навіть на станції метро. Коли помічаєте, що увімкнувся режим «на автоматі» (бо тривога не лишила в голові місця для інших думок), згадайте, що у вас є ще одна дієва техніка. Пошукаймо кольори довкола?

16:08:17 17.08.2023

ПРОСТІ ПОРАДИ ВІД ТЕТЯНИ ЄРМОЛАЄВОЇ

Людина, яка переживає обстріл рідної домівки, зазнає сильного стресу, і не завжди помічає, як опиняється на вулиці босоніж чи без речей першої необхідності. Справа рятувальників — відвести постраждалих на безпечну відстань, переконатися, що ніхто не опинився під завалами. А от перші слова підтримки, склянка води чи теплий одяг будуть доречними (а подекуди й рятівними) навіть від незнайомців. Варто лише пам’ятати кілька простих порад, якими ділиться психологиня Тетяна Єрмолаєва.

22:09:33 15.08.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь